De belketting: een bekend fenomeen en probleem in de sierteeltlogistiek.

Belketting frustratie

De belketting, een wijdverspreid probleem in de sector, veroorzaakt niet alleen irritatie en frustratie door de hele keten, maar verspilt ook aanzienlijke hoeveelheden tijd. In dit artikel richten we ons op de urgente noodzaak om dit probleem aan te pakken. Om de oorzaken van dit probleem te begrijpen, illustreren we het aan de hand van een concreet voorbeeld.

De belketting in de praktijk

De koper ontvangt zijn bestelling van 20 karren en ontdekt dat er een kar ontbreekt. Aan de hand van zijn eigen bestellijst voert hij nog een dubbele check uit in zijn ontvangsthal. Er mist inderdaad een kar en hij besluit de kwekerij te bellen om te vragen waar de missende kar is.

De kweker reageert verbaasd en besluit op de kwekerij en in de vertrekhal te kijken of de kar daar nog staat. Na even zoeken concludeert zij dat alle 20 karren zijn opgehaald door de transporteur. Ze besluit haar transporteur te bellen. 

Ook zij gaan op zoek: eerst in de box en daarna bellen ze de chauffeur. Helaas, de chauffeur weet het ook niet. Uiteindelijk nemen ze contact op met de logistieke dienstverlener die het interne transport binnen de veiling heeft gedaan. 

De logistieke dienstverlener werpt een blik in de hal en ziet in de hoek een kar staan. Hebbes! Nu kan het terugbellen beginnen. Ze bellen de transporteur terug, zij bellen de kweker terug en de kweker belt de koper terug.

Hoe los je dit op?

Met een ketenbreed track & trace systeem kan een kar worden gevolgd van kas tot koper, inclusief elke stap daartussenin, ongeacht het aantal transporteurs en logistieke dienstverleners dat bij de opdracht betrokken is. Door gebruik te maken van GLN-locaties kunnen karren tot op het dock nauwkeurig worden teruggevonden.

Een slim track & trace systeem geeft echter niet alleen inzicht, maar controleert ook het proces. Door de verwerking van transportopdrachten en track & trace via hetzelfde systeem te laten verlopen, kan het controleren of de opdrachten goed worden uitgevoerd. Zo geeft het bijvoorbeeld een melding als er een kar te weinig wordt geladen, of als er een verkeerde kar wordt geladen of gelost. Hierdoor wordt het zoekraken van karren volledig voorkomen!

Vergelijkbare artikelen

Wat goed dat je interesse hebt!

Laat je gegevens achter.