Wat is de belketting?
De belketting is een fenomeen wat we vaak zijn tegengekomen. Wat het precies is leggen we uit aan de hand van een klein voorbeeld:
De koper ontvangt zijn bestelling van 20 karren en ontdekt dat er een kar ontbreekt. Aan de hand van zijn eigen bestellijst voert hij nog een dubbele check uit in zijn ontvangsthal. Er mist inderdaad een kar en hij besluit de kwekerij te bellen om te vragen waar de missende kar is.
De kweker reageert verbaasd en besluit op de kwekerij en in de vertrekhal te kijken of de kar daar nog staat. Na even zoeken concludeert zij dat alle 20 karren zijn opgehaald door de transporteur. Ze besluit haar transporteur te bellen.
Ook zij gaan op zoek: eerst in de box en daarna bellen ze de chauffeur. Helaas, de chauffeur weet het ook niet. Uiteindelijk nemen ze contact op met de logistieke dienstverlener die het interne transport binnen de veiling heeft gedaan.
De logistieke dienstverlener werpt een blik in de hal en ziet in de hoek een kar staan. Hebbes! Nu kan het terugbellen beginnen. Ze bellen de transporteur terug, zij bellen de kweker terug en de kweker belt de koper terug.
Waarom is de belketting een probleem?
Verschillende schijven binnen de keten hebben hun werk stil moeten leggen en zijn op zoek gegaan. In totaal kan een zoekmelding leiden tot ruim een uur bel- en zoekwerk. Een tijdrovende bezigheid die vaak leidt tot irritatie en frustratie.
Hoe los je dit op?
Met een ketenbreed track & trace systeem kan een kar tot op het dock nauwkeurig worden teruggevonden. Of die handel nou nog bij de kweker staat, de transporteur, de interne logistieke dienstverlener of toch gewoon al bij het afleveradres.
Het kan zelfs nóg slimmer. Bijvoorbeeld door een melding te geven als er een kar mist. Zo kan het probleem in zijn geheel worden voorkomen en merken de kweker en koper er niks van!